Cieľom Behu pre život je vyzbierať 68.000 eur na zakúpenie prístroja

07.04.2010 Prešov

Prešov 7. apríla (TASR) – V Prešove a ďalších troch slovenských mestách sa uskutoční 3. ročník charitatívneho projektu Beh pre život, ktorého cieľom je vyzbierať 68. 000 eur na unikátny prístroj pyrosekvenátor ...
Doteraz sa na tomto projekte zúčastnilo viac ako 7000 ľudí, z toho v Prešove si ich prišlo pre dobrú vec zabehať vyše 1500. Tento rok sa začne beh 29. mája o 15. h na Námestí legionárov a trasa dlhá štyri kilometre povedie cez centrum mesta. Celý výťažok zo štartovného a finančných darov, pôjde na konto Nadácie Výskum rakoviny, ktorá je spolu so spoločnosťou Tesco organizátorom projektu. Za vyzbierané peniaze sa zakúpi prístroj pre Ústav experimentálnej onkológie Slovenskej akadémie vied, ktorý dokáže upozorniť na možný výskyt nádorového ochorenia. Okrem toho môže sledovať účinnosť liečby onkologických pacientov z celého Slovenska.
„Sme radi, že podujatím, akým je Beh pre život, budeme mať príležitosť využívať jedinečný prístroj, ktorý je veľmi užitočný pre diagnostiku a liečbu rakoviny. Prístroj bude vôbec prvý svojho druhu na Slovensku, “ uviedla prezidentka Nadácie Výskum rakoviny Margita Klobušická.
V roku 2008 sa na behu v piatich slovenských mestách zúčastnilo takmer 2000 ľudí, o rok neskôr vzrástol ich počet na 4700. Okrem počtu bežcov vzrástla aj výška vyzbieranej sumy, pretože na konto nadácie poputovalo v minulom roku takmer 29.000 eur. V roku 2008 to bolo niečo cez 20.000 eur. Za vyzbierané peniaze sa v predchádzajúcich dvoch ročníkoch zakúpil molekulárny farbiaci automat a laboratórny prístroj Real-time PCR.
Patrónkou podujatia v meste Prešov je moderátorka Jana Hospodárová a okrem Prešova sa pobeží aj v Bratislave, Nitre a Žiline. Prispieť do zbierky na zakúpenie prístroja môžu občania formou štartovného v jednotlivých mestách, ale aj cez SMS, prostredníctvom internetu, môžu si tiež zakúpiť darčekové predmety priamo na mieste akcie alebo prispieť priamo na účet nadácie.
 

Vyberte región